Susținem Reciclarea Deșeurilor pentru un Mediu Curat
La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, Q'NET INTERNATIONAL preia deșeuri de echipamente electrice și electronice în sistem "unul la unul", în mod gratuit, dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat de către Q'NET.
Numărul de Înregistrare ANPM pentru Q'NET în scopul introducerii pe piaţă a echipamentelor electrice şi electronice (EEE) este: RO-2016-02-EEE-1843-II
Numărul de Înregistrare ANPM pentru Q'NET în scopul punerii pe piaţă a tipurilor de baterii și acumulatori 1b, 2c, 2d, 2f, 4a (BA) este: RO-2013-02-B&A-0510
Marcarea EEE și BA (baterii și acumulatori)
Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice și electronice și acumulatorii ( bateriile) fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roți barată cu o cruce, ca în imaginea de mai jos. Pictograma indică faptul că DEEE nu trebuie amestecate cu deșeurile menajere și că ele fac obiectul unei colectări separate.
Doriți să reciclați? Avem soluții.
În parteneriat cu Ecotic, vă punem la dispoziție soluții pentru ca dumneavoastră să puteți recicla corespunzător deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Rețineți! Echipamentele electrice, casate sau nefuncționale, trebuie predate doar operatorilor autorizați să colecteze DEEE în vederea pregătirii pentru reutilizare sau reciclare.
Reciclați în calitate de persoana fizică
Contactați ECOTIC la 031.805.57.42/43 sau logistica@ecotic.ro.
In funcție de situația în care vă aflați, alegeți una dintre variantele de mai jos:
a. ECOTIC preia DEEE-uri de la dumneavoastră în termen de maxim 5 zile. Este necesar să precizați greutatea aproximativă a acestora.
b. Puteți preda DEEE la centrele de colectare, dacă aveți mijloacele cu care să transportați DEEE la centrul respectiv. Consultați lista punctelor de colectare: www.ecotic.ro
Rețineți! Ecotic nu oferă bani în schimbul preluării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Serviciul de preluare a DEEE în vederea reciclării este cu titlu gratuit. Costurile aferente preluării, transportului și reciclării sunt suportate de către Ecotic.
Reciclați în calitate de persoana juridică
Solicitați pe logistica@ecotic.ro ridicarea DEEE, oferind următoarele informații: cantitatea estimată de deșeuri de predat, tipul de deșeu, adresa de preluare, persoana de contact și număr de telefon.
Ecotic trimite un colector autorizat care să preia deșeurile de la dumneavoastră, în maxim 5 zile lucrătoare de la data primirii comenzii, cu titlu GRATUIT.
Pentru eficientizarea acțiunii, există o limită minimă de cantitate, calculată pentru fiecare ridicare în parte, respectiv 150 kg pentru echipamentele electrice și 3 kg pentru deșeurile de baterii și acumulatori portabili. Ecotic va urmări ca DEEE-urile preluate să fie manipulate și valorificate corespunzător.
Atenție! Cartușele de toner nu sunt DEEE! Acestea sunt deșeuri periculoase și trebuie să le predați doar operatorilor economici autorizați sa le colecteze pentru neutralizare sau operatorilor care dețin autorizație pentru reumplerea lor în vederea refolosirii.
Ce substanțe periculoase găsim în DEEE?
- Freon: CFC, HFC, HCFC - compuși organici volatili - îi regăsim în echipamentele frigorifice.
Ce fac: degradează stratul de ozon; au un potențial de încălzire globală ridicat (GWP) - de 2400 ori mai periculos decât molecula de CO2.
- Substanțele ignifuge bromurate, care se găsesc atât în plăcile electronice, cât și în carcasele de plastic, nu se degradează în mediu.
- PVC – material plastic cu conținut de clor. Procesarea necorespunzătoare (prin ardere) determină emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive.
- Mercur – este utilizat în lămpi și becuri economice, în lămpile de retroiluminare a ecranelor LCD, însă îl regăsim și în baterii și la aparatele vechi, în întrerupătoare și relee. Mercurul afectează sistemul nervos și rinichii.
Care sunt beneficiile reciclării?
Un mediu mai curat pentru noi toți.
Echipamentele recondiționate din fluxurile DEEE vor fi donate către comunități defavorizate.
Se pot evita poluări ale mediului cu gaze cu efect de seră sau metale grele dăunatoare sanătății; aproximativ 70% din substanțele toxice care ajung la gropile de gunoi (depozite de deșeuri) provin de la aceste echipamente.
Se pot recupera importante cantități de materii prime secundare, întrucât DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%).
Sursă: www.ecotic.ro